Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΜΕΘΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Τα Μέθανα όπως φαίνονται από το εσωτερικό, άπό την πλαγιά του βουνού

Το ταξίδι στα Μέθανα, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου μοιάζει με ένα ταξίδι στο κοντινό παρελθόν καθώς το ύφος της μικρής παραλιακής πόλης και των οικισμών όλης της χερσονήσου παραπέμπουν σε μια εποχή που τα Μέθανα έσφυζαν από ζωή και από την παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών που έφθαναν εκεί τα καλοκαίρια για τα ιαματικά νερά η για κλασσικό παραθερισμό.

Γλάροι συνοδεύουν το πλοίο στο ταξίδι προς τα Μέθανα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών των Μεθάνων είναι γνωστές από την αρχαιότητα, εμφανίστηκαν αναφέρει ο Παυσανίας περί το 270 π.Χ. όταν έγινε η τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου το οποίο αν και θεωρείται σβησμένο δεν έχει ησυχάσει ακόμα και που και που βρυχάται ενώ βγάζει και αναθυμιάσεις. Στα νεότερα χρόνια, τα λουτρά άρχισαν να λειτουργούν μετά από τα μέσα του 19ου αιώνα και τα χρόνια που ακολούθησαν δημιουργήθηκαν διάφορα υδροθεραπευτήρια στα οποία συγκεντρώνονταν πολύς κόσμος, από την Αθήνα και τον Πειραιά κυρίως αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να δημιουργηθούν πολλά ξενοδοχεία καθώς και ποικίλα καταστήματα που εξυπηρετούσαν τους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα βεβαίως και δεν παρατηρείται η κίνηση που είχαν κάποτε τα Μέθανα, παραμένουν όμως ένας αγαπημένος και κοντινός προορισμός ειδικά για τους ιστιοπλόους που αγαπούν να κάνουν το σύντομο ταξίδι ως εκεί και τον περίπλου της μικρής χερσονήσου.

Οι δρόμοι στα Μέθανα είναι πλημμυρισμένοι με πολύχρωμες πικροδάφνες

Ξεκινώντας από το λιμάνι των Μεθάνων που κλείνεται από το κατάφυτο νησάκι των Αγίων Αναργύρων περνάτε μπροστά από το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου και τη μικρή αμμουδερή παραλία του Λιμνιώνα η οποία αποτελεί εξαίρεση καθώς στις βραχώδεις ακτές της χερσονήσου οι περισσότερες παραλίες έχουν χοντρά βότσαλα και πέτρες. Με το σκάφος θα περάσετε ανοιχτά από τους οικισμούς Κουνουπίνα, Παλαιά Λουτρά, Μαυρόλογγος, Καμμένη Χώρα και Βαθύ για να καταλήξετε στο μικρό ισθμό που συνδέει τη χερσόνησο με την Τροιζινία. Για την επιστροφή στα Μέθανα, εξυπακούεται πως θα ακολουθήσετε το ίδιο δρομολόγιο κι αυτό σημαίνει πως θα απολαύσετε εις με διαφορετικό φως την ωραία διαδρομή με θέα τα πεύκα και τα εντυπωσιακά ηφαιστειογενή πετρώματα της ακτογραμμής.


Πολλά είναι τα σπίτια στα Μέθανα που θυμίζουν μια άλλη εποχή

Το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η περιήγηση στο εσωτερικό της χερσονήσου, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια. Με αφετηρία πάλι το λιμάνι μπορείτε να γνωρίσετε μέσα σε λίγες ώρες με μια κυκλική διαδρομή όλους τους προαναφερόμενους οικισμούς καθώς και το ερημωμένο χωριό Καμένη Χώρα, ένα χωριό που διατηρεί θαρρείς απολιθωμένα μέσα σε ένα ηφαιστειογενές τοπίο όλα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αγροτοκτηνοτροφικής ζωής των Μεθάνων. Ακόμη μπορείτε να ανηφορίσετε μέχρι το ηφαίστειο από ένα όμορφο μονοπάτι και να δείτε από κοντά τον κρατήρα του. Εκτός από το ηφαίστειο, η θέα από εκείνο το σημείο προς όλο τον κόλπο και τα γύρω νησιά είναι εκπληκτική.

Η θέα από το ηφαίστειο προς τη θάλασσα και τον Πόρο είναι εκπληκτική

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι των Μεθάνων που χρονολογούνται από τους αρχαίους χρόνους και τους βυζαντινούς μέχρι τους νεότερους. Αξίζει να γνωρίσετε τα τείχη της αρχαίας ακρόπολης στη θέση Παλαιόκαστρο καθώς και τα ερείπια μιας άλλης ακρόπολης στο ύψωμα Ογάς κοντά στην παραλία της Κοσόνας, στην Κυψέλη. Γενικά όμως σε όλη τη χερσόνησο υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία που μαρτυρούν τη ζωή και τον πολιτισμό του τόπου.

Όμορφο και γραφικό το χωριό πάνω από τα Μέθανα


Με όποιον τρόπο πάντως και αν θελήσετε να γνωρίσετε τη χερσόνησο των Μεθάνων η κατάληξή σας θα είναι το λιμάνι όπου μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα ξενοδοχεία που υπάρχουν εκεί και να φάτε σε κάποιο από τα ταβερνάκια και τα ουζερί της παραλίας. Εκεί μπορείτε να σκεφτείτε και να καθυστερήσετε την αναχώρησή από την όμορφη, ήσυχη πόλη των Μεθάνων.

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό κείμενο και γνωρίζω αρκετούς που πηγαίνουν εκεί για τα λουτρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπάρχει και το εκπληκτικό "las olas" κοντά στα λουτρά του παυσανία, που έχει την πιο νόστιμη paella εκτός χωρικών υδάτων ισπανίας...
    αλλά ναι, τα μέθανα είναι μαγικό μέρος, παραγνωρισμένο από τους πολλούς (ευτυχώς, ίσως), ιδανικό μέρος για πεζοπορία την άνοιξη... αγριολούλουδα, πέτρινα μονοπάτια, και ευωδιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για ποιοτικη διαμονη επιλεξτε το Cavo Petra.
    Μακραν το καλυτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή