Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ…


Από τις πολλές εκπλήξεις χθες στο Σύνταγμα ήταν και το εργαστήριο τυπώματος εικαστικού χαρτονομίσματος που εγκατέστησαν οι φοιτητές και οι διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που συνθέτουν την ομάδα «ΕΝ – ΦΛΩ» που την ονόμασαν έτσι για να τιμήσουν και την Φλώρινα που είναι η έδρα τους.

«Οι ΕΝ ΦΛΩ», όπως διαβάζω στο ενημερωτικό τους φυλλάδιο, «σχολιάζουν την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα χρησιμοποιώντας χαρακτικές και εκτυπωτικές μεθόδους με όρους εικαστικής κριτικής. Οι δράσεις τους προκύπτουν μέσα από διαρκείς αναζητήσεις, συζητήσεις και ζυμώσεις. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα πλαίσια της εικαστικής διοργάνωσης του ΑΡΤ ΑΤΗΙΝΑ 2011. Η επαφή τους με το κοινό στάθηκε καθοριστική για τη συνέχεια της δράσης τους. Κάθε μέλος «παρα – χαράκτης» της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ παρουσία του κοινού τυπώνει και κυκλοφορεί τα δικά του εικαστικά χαρτονομίσματα. Σε δυο φορητά χειροκίνητα πιεστήρια εκτυπώνονται τα χαρτονομίσματα που προηγουμένως έχουν επιννοηθεί, και με κέφι και φαντασία χαραχτεί σε μήτρες από τα μέλη της ομάδας. Οι περαστικοί παίρνουν μαζί τους ένα αυθεντικό χαρακτικό χαρτονόμισμα με μηνύματα και εικόνες που θέλουν να προβληματίσουν».


Σαστισμένοι στην αρχή οι άνθρωποι με τα φρεσκοτυπωμένα εικαστικά χαρτονομίσματα που έβλεπαν απλωμένα με μανταλάκια σε ένα πλέγμα και τα μέλη της ομάδας να τους τα προσφέρουν, ξεθάρρεψαν γρήγορα και άρχισαν να βλέπουν το θέμα με φαντασία καθώς ήταν η πρώτη φορά στη ζωή τους που αυτό που έπιαναν στα χέρια τους είχαν κατά πως συμβάλλει στη δημιουργία του και βεβαίως δεν κινδύνευε να τους το αρπάξει κανένας γιατί είχε αντίκρισμα μόνο στ’ όνειρό τους και δεν μπορούσε να εξαργυρωθεί σε καμιά αληθινή τράπεζα του κόσμου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου