Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η "ΑΜΠΕΛΟΕΣΣΑ ΓΗ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΙΑΝΗ


Μας μέθυσε κυριολεκτικά απόψε ο Δημήτρης Ταλιάνης με φως και χυμούς από την ελληνική ύπαιθρο, με τις φωτογραφίες της έκθεσής του «Αμπελόεσσα γη» που εγκαινιάστηκε στο Black Duck Multiplarte, (Χρήστου Λαδά 9α) έκθεση που όπως καταλαβαίνετε έχει θέμα της τα αμπέλια και τον καρπό τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Ήταν πολλοί οι φίλοι που ήρθαν να τιμήσουν τον Δημήτρη, το δάσκαλο πολλών από εμάς στη φωτογραφία και στην αισθητική του ελληνικού τοπίου και ειπώθηκαν ωραία πράγματα μεταξύ μας, πράγματα που ξεκινούσαν από τις ρίζες του αμπελιού και έφταναν στο θόλο του μυαλού που έχει δροσιστεί από το νέκταρ που αφειδώλευτα χαρίζει η ελληνική φύση.

Ήταν πολλοί οι φίλοι που ήρθαν να σφίξουν το χέρι του Δημήτρη Ταλιάνη, να καμαρώσουν το έργο του και να του ευχηθούν: καλόπιοτη κι αυτή η φωτογραφική επιτυχία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν σας μεταφέρω αυτή τη στιγμή τίποτα από μια κουβέντα η οποία ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί μέσα στην έκθεση. Γι’ αυτό δανείζομαι τα λόγια του μαιτρ Πάνου Θεοδωρίδη από το δελτίο τύπου που έγραψε με πολλή αγάπη για τον Δημήτρη Ταλιάνη.

«Ο Δημήτρης Ταλιάνης παραμένει πιστός στην εξιστόρηση της σχέσης του ανθρώπινου εργόχειρου μέσα στο φυσικό τοπίο και μοναχικός μάστορας της χαμένης τέχνης του οπτικού σχολίου. Το έργο του παραπέμπει με επιμονή, εκτός του κάδρου, στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα έργα, στην οργάνωση της δικής του τάξης, στον χειρώνακτα των αξιών του. Κι όταν οι πλοχμοί των αμπελιών δέσουν με την τοπογραφία, όταν οι καρποί φωτιστούν από την ματιά του, όταν το αμπέλι και το κρασί πάρουν τους δρόμους της ερημιάς ή της ξενιτιάς τους, απομένει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας, που μας βοηθά στο σημαντικό: να αποκτήσουμε βίο και πολιτεία.
Η θητεία του Δ. Ταλιάνη στην Αμπελόεσσα γη ξεκινά τον Αύγουστο του 1990 στη Χαλκιδική, φωτογραφίζοντας τον τρύγο στο Πόρτο Καρράς. Στη συνέχεια παρακολουθεί το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα, και ξανά τον τρύγο. Ακολουθεί τους δρόμους του κρασιού σε βορρά και νότο, σε στεριά και σε νησιά».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου. Πληροφορίες στο www.blackduck.gr και στο τηλέφωνο 2103234760.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου