Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

Το ξέρω, κοντεύουν να περάσουν είκοσι μέρες από την «Ημέρα της Ποίησης» στον «ΙΑΝΟ», στις 18 Μαρτίου, όπου συμμετείχαν πολλές φίλες ποιήτριες και φίλοι ποιητές και δεν κατάφερα να ανεβάσω τις φωτογραφίες που τράβηξα εκείνη την σπουδαία νύχτα, τη γεμάτη στίχους και μουσικές. Ομολογώ πως δεν ήταν και λίγη η δουλειά που απαιτούσε ένα τέτοιο έργο, αλλά χαίρομαι που το κατάφερα να το τελειώσω τούτες τις μελαγχολικές μέρες που περνάμε και το χαρίζω στην ποίηση που άλλοι φανερώνουμε και άλλοι κρύβουμε μέσα μας και θέλουμε κάποια στιγμή να την αφήσουμε να ανθίσει.

Δεν θα κάνω ρεπορτάζ, είναι άλλοι πιο αρμόδιοι να γράφουν για ποίηση και ποιητές και γι’ αυτό θα περιορίστηκα μόνο στο να βάλω σε μια σειρά τις φωτογραφίες που τράβηξα (και το καταχάρηκα) και πιστεύω πως θα βγουν και όσες κι όσοι εμφανίζονται σε αυτές ικανοποιημένοι και να μου ποζάρουν και του χρόνου στην μεγάλη μέρα της ποίησης.


Είναι η τελευταία φωτογραφία από τη βραδιά της ποίησης αλλά με αυτή ξεκινάω γιατί τους εκτιμώ και τους αγαπώ και τους δυο πάρα πολύ. Τον ποιητή Κωνσταντίνο Μπούρα, αριστερά και τον φίλο Βασίλη Χατζηιακώβου, την ψυχή όλων των εκδηλώσεων στον  «ΙΑΝΟ».

O Κώστας Μαρδάς διαβάζει το ποίημα "Ανελευθερία" από τη συλλογή του, "Αθήνα με θολό ποτάμι"

Ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος διαβάζει ερωτική ποίηση της Κάτια Τορνάι από την ανέκδοτη συλλογή της με τίτλο "Ο κόσμος μου".


Ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος στο πιάνο.Ο Γιάννης Σουλιώτης διαβάζει το ποίημα του Λόρκα "Τραγούδι για την ημέρα που φεύγει" από το νέο του βιβλίο "Ο θάνατος του Πήγασου" που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Αρμός". Διάβασε επίσης και ένα δικό του ποίημα με τον τίτλο "Κερασιά".


Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος διβάζει ποιήματα του Δημήτρη Βρεττάκου (ανηψιού του Νικηφόρου Βρετάκκου που η ζωή του τέλειωσε στο Δρομοκαίτειο) και του τρισεγγονού του Ανδρέα Μιαούλη, ο οποίος ήταν γνωστός με το επώνυμο "Άνθιμος". Και οι δυο ποιητές υπήρξαν ξεχωριστές περιπτώσεις και τα ποιήματά τους που διάβασε ο Γρηγόρης, εντυπωσίασαν.


Ο Φίλιππος Περιστέρης στο πιάνο και ο Βαγγέλης Δούβαλης


Ο Σωτήρης Παστάκας μιλάει για το "Ποιείν" (www.poiein.gr) και για το αφιέρωμα του ηλεκτρονικού περιοδικού στους ποιητές στην πεζογραφία.


Ο Γιάννης Γκούμας διαβάζει ποιήματα του Γιώργου Ιωάννου, στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.


Ο Γιάννης Σκληβανιώτης διαβάζει ένα απόσπασμα από τον "Εχθρό του ποιητή" του Γιώργου Χειμωνά.


Ο Γιώργος Σχοινάς και η Μπέττυ Χαρλάφτη, ερμήνευσαν τον "Τσάμικο" των Μάνου Χατζηδάκη και Νίκου Γκάτσου και με σύνθεση του Γιώργου πάνω σε στίχους της Νάγιας Σοφρωνιάδου με τίτλο "Μέδουσα".


Η Πηγή Λυκούδη, ο Νίκος Καρακαλπάκης και ο Χρήστος Χουβαρδάς ερμήνευσαν ένα τραγούδι πάνω σε ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου με τίτλο "Κυνηγώντας τον ήλιο", ένα του Κωστή Παλαμά με τίτλο "Ο Μαύρος" και ένα του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τίτλο "Ρίχνω στις ρίζες μου νερό".


Ο Βασίλης Ζηλάκος από το  "Κουκούτσι" μιλάει για το περιοδικό και τους συνεργάτες του, Παναγιώτη Ράμμη, Δήμο Μαυρουδή και Κώστα Λινό. Το περιοδικό συμμετείχε στην ημέρα της ποίησης με μεταφρασμένη αραμαϊκή ποίηση από τον Στάθη Κομνηνό.


Η Λίνα Στεφάνου διαβάζει το ποίημά  "Ακηδία" από τη συλλογή της, "Σαν νερό στην επιφάνεια του κόσμου". Η Λίνα μαζί με τον Βασίλη Ζηλάκο διάβασαν και χωρία της από τον "Ύμνο στη Γέννηση του Χριστού" που μεταφράστηκαν από τα αραμαικά στα ελληνικά, 1700 χρόνια μετά.Ο Γιώργος Ψάλτης διαβάζει ποιήματα από το βιβλίο του "Μη σκάψετε παρακαλώ, εδώ είναι θαμμένος ένας σκύλος".


Ο Γιώργος Καραχάλιος παρουσίασε ένα τηλεοπτικό απόσπασμα από μια συνέντευξη που πήρε από τον Νικηφόρο Βρεττάκο πριν από 25 χρόνια με αφορμή το ηχόραμα "Λειτουργία στην Ακρόπολη".


Ο Κώστας Ριτσώνης διάβασε ποιήματα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη "Διαστάυρωση".Η Αγγέλικα Παπανικολάου, ο Πάνος Λαμπρίδης, ο Δημήτρης Ερατεινός και Γεωργία Μαρίνου ερμήνευσαν μια σύνθεση της Πηγής Λυκούδη καθώς από ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη. Ο Πάνος Λαμπρίδης απήγγειλε επίσης ένα ποίημα της ΚΙκής Δημουλά.Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης διάβασε το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη "Επι ασπαλάθων". Διάβασε επίσης για μνημόσυνο των Δημήτρη Λαλέτα και Μπάμπη Τσικληρόπουλου, ένα τραγούδι του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, που τραγούδησε ο Πρόδρομος Τσαουσάκης σε μουσική του Σαράντη Κατωμέρη.


Η Μαρία Καστάνη διαβάζει το ποίημα "Υποκλοπές" της Νανάς Παπαδάκη από τη συλλογή "Ποιήματα συν ένα".


Ο Ανέστης Μελιδώνης διαβάζει ποιήματα από τη συλλογή του "Αστέρια στο χαρτί".Ο Φώτης Καγγελάρης διαβάζει ποιήματα από τη συλλογή του "Γεύμα στη Χλόη".Ο συνθέτης Σπύρος Κουρκουνάκης που έγραψε το βιβλίο για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ) και  κάνει ένα κύκλο παραστάσεων με τίτλο "Στιχουργοί εξ αγχιστείας" (Λόρκα, Καμπανέλης, Χριστοδούλου) παίζει αποσπάσματα από το "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη.


Ο Παναγής Αντωνόπουλος διαβάζει ποιήματα του ιατρού Παναγιώτη Παπαναγιώτου, ένα μικρό αστέρι της ποίησης, όπως τον παρουσίασε.


Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος διαβάζει το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου "Η συνδρομή στην ιστορία".


Ο Σάκης Τσιλίκης και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος ερμηνεύουν το ποίημα του Πρεβέρ, "Ο γάίδαρος, ο βασιλιάς κι εγώ" που έχει μελοποιήσει ο Σάκης.


Ο Γιάννης Ιωάννου και η Καλλιόπη Βέτα ερμηνεύουν μουσική του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και Μανώλη Αναγνωστάκη.


Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης διαβάζει Εμμανουήλ Ροίδη - "Μονόλογος ευαισθήτου ανδρός".


Ο Σάκης Τσιλίκης και ο Αλέξανδρος Χατζής ερμηνεύουν απόσπάσματα από το "Πρωϊνό άστρο" του Γιάννη Ρίτσου.


Ο Σάκης Τσιλίκης και η Ελεάννα Φίνος ερμηνεύουν το μελοποιημένο από τον Σάκη ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη "Την΄ομορφιά πολλοί ατένισαν".Η Εύα Σταμάτη, διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης διαβάζει ένα ποίημα της Κατερίνας Αγγελάκη Ρούρκ το οποίο γράφτηκε με αφορμή ένα έργο της πεντάχρονης Κυριακής Κοκολάκη.


Ο Νίκος Βαρβατάκος διαβάζει ποιήματά του.


Η Λίλη Ντίνα διαβάζει δικά της ποιήματα.


Ο Κωνσταντίνος Μπούρας διαβάζει ποιήματα του Ιωάννη Ψάρρα και του Διονύση Μαρίνου.


Η Λένα Καλλέργη διαβάζει από την ποιητική της συλλογή "Η κοίτη της άμμου"το ποίημα" Νοσταλγία του αύριο".


Ο Βασίλης Λαλιώτης διαβάζει ποιήματα του Χούλιο Κορτάσαρ.


Η Μαρία Ανδρεαδέλλη διαβάζει ποιήματα του Κρισναμούρτι


Ο Δημήτρης Μουζάκης διαβάζει ποιήματα της εφηβείας Βασίλη Βασιλικού.


Ο Παναγιώτης Χαχής διαβάζει ένα ποίημα του χιλιανού Ρομπέρτο Μπολάνιο


Ο Σωτήρης Παστάκας διαβάζει ποιήματα του Μπόρχες


Και η βραδιά έκλεισε με ένα εξαιρετικό τρίο στη σκηνή του Ιανού. Ο Βαγγέλης Δούβαλης, ο Κωνσταντίνος Μπούρας και ο Βάσίλης Χατζηιακώβου τραγουδάνε την ποίηση...


Α, ομολογώ πως μου διέφυγαν κάποιες φωτογραφίες ποιητών και διάφορες στιγμές στη βραδιά της ποίησης. Συμπαθάτε με γι' αυτό. Κι ακόμη, γιατί δεν κατάφερα επίσης να "πιάσω" την προβολή του Άκανθου με το δικό του αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα.
...
Για όλα αυτά, του χρόνου θα είμαστε πολλοί καλύτεροι, ο actimon κι εγώ βεβαίως...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου