Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΛΟΥΛΑΣ ΤΥΜΠΑ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Η Κατίνα Ψαριανού, ο καπετάν Ερμής (Βασίλης Πριόβολος) και η Λούλα Τύμπα - Δημητρίου που μέσα από τις αναμνήσεις τους ταξιδέψαμε απόψε στα τελευταία εξήντα χρόνια της ελληνικής ιστορίας.

Τελικά, από τα μάτια της Λούλας Τύμπα – Δημητρίου δεν πέρασε μόνο η ιστορία μιας οικογένειας αγωνιστών αλλά όλη η ιστορία της Ελλάδας, από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τις ημέρες μας και για το βιβλίο της «Μέσα από τα δικά μου μάτια – αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα» ακούσαμε απόψε στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου να μιλάνε στην παρουσίαση που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Μαρία – Χριστίνα Μπακλαβά, ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής) ο Χρήστος Βασιλόπουλος, ( «Μηχανή του χρόνου») και η ίδια ενώ κείμενά της διάβασαν οι ηθοποιοί Νένα Μέντη και Βαγγέλης Βαζάκας.

Μνήμες από την Αντίσταση και τους αγώνες στη Ρούμελη γέμισε χθες η αίθουσα στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σήμερα στην Αττική, δεν πτοήθηκε κανένας απ’ όσους ήθελαν να τιμήσουν το έργο της Λούλας και παράλληλα να θυμηθούν και τον καπετάν Νικηφόρο που αυτές τις ημέρες κλείνουν δώδεκα χρόνια από το θάνατό του. Αυτός φυσικά και ήταν ο κορυφαίος της οικογένειας αλλά στους αγώνες και τις θυσίες για την ελευθερία αλλά και τη ζωή, κανένας από τους Δημητρίου δεν υπολείφθηκε.

Η Λούλα διαβάζει σελίδες από το βιβλίο της και την ιστορία της Ελλάδας

Τούτο τόνισαν όλοι οι ομιλητές και ιδίως ο Βασίλης Πριόβολος, που πολέμησε μαζί με τον Νικηφόρο και ήταν ο μόνος μαζί με την Λούλα και την αδερφή της Κατίνα Ψαριανού στην αίθουσα που έζησαν την εποχή της Αντίστασης, του Εμφυλίου, των διώξεων και μπορούσαν να μας μεταφέρουν σκηνές από εκείνα τα χρόνια της δόξας αλλά και των δυσκολιών της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μιλούσαν για τον Νικηφόρο και φαίνονταν στα μάτια τους να περνάνε εικόνες από το Γοργοπόταμο, τα βουνά της Ρούμελης, τον Δεκέμβρη του ’44, στις φυλακές κατόπιν, στις εξορίες, στη βιοπάλη, στις εφόδους των καπεταναίων στον ουρανό.  

Ο καπετάν Νικηφόρος στην εκπομπή της Μαλβίνας Κάραλη (Seven X).

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν στην προβολή στοιχείων από τη ζωή και τους αγώνες του Νικηφόρου η οποία ήταν άμεση συνδεδεμένη με την Αντίσταση στη Ρούμελη, τον είδαμε σε μια σειρά εκπομπών που είχε επιμεληθεί η ανεπανάληπτη Μαλβίνα Κάραλη για την τηλεόραση «Seven X» καθώς και σκηνές από την εκπομπή του Χρήστου Βασιλόπουλου «Μηχανή του Χρόνου» που είχε θέμα το Γοργοπόταμο και όσα συνδέονται με αυτή την υπόθεση.
Με λίγα λόγια, μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα χειροκρότησε τη Λούλα για το έργο της, το οποίο όπως πληροφορήθηκα σύντομα θα κυκλοφορήσει κανονικά στα βιβλιοπωλεία για να γνωρίσουν και άλλοι αυτά που είδαν τα μάτια της, μέσα σε μια οικογένεια καπεταναίων, στη Ρούμελη και στην Ελλάδα για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου