Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ



Η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο στη Νεράιδα
Είχε ένα μικρό τρέξιμο, η σημερινή ημέρα του εορτασμού της εθνικής εορτής για όσους ήμασταν τούτες τις ημέρες στη Νεράιδα και τα Σαραντάπορα γιατί τα δυο χωριά έχουν τον ίδιο παπά, τον παπα Σωτήρη Μπαλτή ο οποίος μοιράζει τις Κυριακές, τις γιορτές και τις επίσημες ημέρες, ανάμεσα στις δυο ενορίες και βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση.


Η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο στα Σαραντάπορα.
Έτσι σήμερα, ήταν η σειρά του Αγίου Κωνσταντίνου Σαρανταπόρων να κάνει λειτουργία κι εκεί μετά ακολούθησε η δοξολογία και η κατάθεση στεφάνων από τους Σαρανταπορίσους και τον εκπρόσωπο της Δήμου Καρδίτσας που ανήκει η περιοχή. Μετά ήρθε η σειρά της Νεράιδας για τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σημειώνουμε πως και στα δυο ηρώα, αναγράφονται τα ίδια ονόματα των πεσόντων στους εθνικούς πολέμους και θυμάτων της τραγωδίας του Εμφυλίου πολέμου και είναι και πάρα πολλά μάλιστα, καθώς τα δυο χωριά ανέκαθεν αποτελούσαν μια κοινότητα, την ιστορική κοινότητα Νεράιδας Δολόπων που κάποτε ανήκε στην Ευρυτανία και η οποία πριν χαθεί μέσα στον απέραντο Δήμο Καρδίτσας ανήκε στον καποδιστριακό Δήμο Ιτάμου.

Δεν ήταν και λίγος στα Σαραντάπορα ο κόσμος, ηλικιωμένοι ως επί το πλείστον που πήγε το πρωί στην εκκλησία και μετά παρέμεινε για τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων. Αντιθέτως στη Νεράιδα μιας και δεν είχε λειτουργία νωρίτερα αρκετοί χωριανοί είχαν πάει στις δουλειές που έχουν κι έτσι δεν ήταν πολλοί αλλά είχε πολλά παιδιά και ντυμένα με εθνικές στολές, πράγμα που αποτελεί έκπληξη για ένα τόσο μικρό χωριό. Ήταν τα παιδιά του Κώστα και της Ευανθίας Μονάντερου, Δήμητρα, Αλέξανδρος και Κατερίνα, του παπα Σωτήρη Μπαλτή και της Μαρίας, Φίλιππος και Στέφανος και η Βασιλική του Ηλία και της Μαρίας Δήμου, που είχαν έρθει με τους γονείς τους το Σαββατοκύριακο στο χωριό και καθώς δεν είχαν σχολείο χθες έμειναν σήμερα και για την εθνική εορτή και συνέβαλλαν στο εορταστικό κλίμα της ημέρας. Το στεφάνι στο ηρώο κατέθεσε ο μεγαλύτερος απ’ όλα Φίλιππος, ο οποίος διάβασε και ένα για την ημέρα μικρό κείμενο, τα μεγαλύτερα από αυτά απήγγειλαν και ποιήματα ενώ όλα μαζί στο τέλος έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Περισσότερες φωτογραφίες, στο
https://www.facebook.com/media/set/edit/a.10201818777778841.1073741878.1464226841/#!/ilias.p.ii/media_set?set=a.10201818814859768.1464226841&type=3

Και του χρόνου συμπατριώτες περισσότεροι και δυνατότεροι...
 
ΝΕΡΑΙΔΑ ΔΟΛΟΠΩΝ, 25032014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου