Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΟΝΤΥΛΙΤΗ

Ο παπα Αντώνης Δεσποτίδης στον Ασφοντυλίτη κρατάει ένα από τα κατσικάκια του Μιχάλη Αρτέμη.

Ο Ασφοντυλίτης, ο πανάρχαιος οικισμός της Αμοργού που έχει μείνει ακέραιος και αναλλοίωτος στο πέρασμα των αιώνων στην Έξω Μεριά του νησιού είναι ένα μέρος των Κυκλάδων που αγαπώ πολύ, τόσο για φύση του και τα αχειροποίητα κτίσματα του αλλά και για τους ανθρώπους που τον κρατούν ζωντανό και παραγωγικό ως τα σήμερα.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο Μιχάλης Αρτέμης, ο οποίος διατηρεί εκεί ένα κοπάδι από κατσίκες και πρόβατα τα οποία στεγάζει στα μαντριά που η ηλικία τους χάνεται στους αιώνες και τα βόσκει στα ίδια χωράφια που κατάφεραν να κερδίσουν οι πρόγονοί του στην αρχή της ιστορίας των Κυκλάδων βγάζοντας τις πέτρες από το φτενό χώμα των νησιών. Το κοπάδι του Μιχάλη πήγε και ευλόγησε χθες στον Ασφοντυλίτη ο ανιψιός του παπά Αντώνης Δεσποτίδης, εφημέριος του Ποταμού  και γιος της αδελφής του Μαρίας και ήταν σαν να μοιραστήκαμε όλοι μαζί μέσω μια ανάρτησης στο Facebook την ωραία στιγμή στον Ασφοντυλίτη που γίνεται πάντα αυτές τις ημέρες από τους ευλαβείς Αμοργιανούς. 

Ο Μιχάλης Αρτέμης, ο βασιλιάς του Ασφοντυλίτη με δυο αγιασμένα κατσικάκια.

Ο αγιασμός  του κοπαδιού και του μαντριού είναι κομμάτι του ετήσιου κύκλου της παραδοσιακής κτηνοτροφίας σε κάθε μεριά της Ελλάδας και γίνεται κατόπιν προσκλήσεως του ιερέα από τον κτηνοτρόφο που θέλει η ευλογία να στέργει το κοπάδι του και τις εγκαταστάσεις του. Στην περίπτωση, όπως μας είπε ο παπα Αντώνης Δεσποτίδης, η ευλογία στα μαντριά και τα κοπάδια του Ασφοντυλίτη γίνεται και μετά το Πάσχα, την Παρασκευή της Διακαινισήμου στη στάση που γίνεται στον οικισμό κατά στην επιστροφή των εικόνων από την Αιγιάλη στο μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισας.    


Από την πλευρά μας ευχόμαστε στον Μιχάλη Αρτέμη καλή δύναμη και προκοπή και σε όλους τους φίλους στην Αμοργό, καλή και γόνιμη χρονιά σε ότι καταπιάνονται. 

ΥΓ. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την Μαρία Δεσποτίδη, κόρη του παπα Αντώνη.

ΑΘΗΝΑ, 26122017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου