Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΗΛΙΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ



Οι δημοσιογράφοι συνήθως ασχολούμαστε με αυτό που έχουμε αναλάβει στο μέσο που εργαζόμαστε και άντε το πολύ να δείξουμε ενδιαφέρον και για κάτι κοντινό με το αντικείμενο της δουλειάς μας· γιατί, κακά τα ψέματα, ο χρόνος είναι λίγος και οι απαιτήσεις όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον τα ΜΜΕ δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες…

Από αριστερά: Ηλίας Προβόπουλος, Αποστόλης Μπίσας, Αλέκος Παπαδόπουλος, Σωτήρης Τριανταφύλλου, Φώντας Χήτας, Γιάννης Κορακής.
Εκείνο όμως που δεν μπαίνει σε τέτοια δοκιμασία όπως έχω διαπιστώσει για λίγους και εκλεκτούς συναδέλφους είναι το ενδιαφέρον για πράγματα που έχουν να κάνουν με τον γενέθλιο τόπο κι αυτό που το υπαγορεύει είναι η αγάπη για την μικρή μας πατρίδα. Είναι αρκετοί, όπως έχω παρατηρήσει, που ασχολούνται με αυτό και πολλοί μάλιστα έχουν κάνει πολύ σοβαρό έργο με δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εκπομπές και φυσικά βιβλία. Χωρίς υπερβολή μπορώ να πω ότι τα βιβλία που φτιάχνουν οι συνάδελφοι για τις μικρές τους πατρίδες είναι εξαιρετικά καθώς η ενασχόλησή τους με αυτά γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και φυσικά η πείρα τους τούς οδηγεί σε σπουδαία αποτελέσματα.

Μας ενώνει μια φιλία από χρόνια και φυσικά οι Μικρές Πατρίδες!

Ένας απ’ αυτούς είναι ο Φώντας Τρ. Χήτας του οποίου το ωραίο βιβλίο με τίτλο «Στη σκιά του ήλιου – το Ανήλιο της Πίνδου» αφιερωμένο στη δική του μικρή πατρίδα το Ανήλιο της Πίνδου παρουσιάσαμε το απόγευμα της Παρασκευής που μας πέρασε στην ΕΣΗΕΑ. Για τον καλό συνάδελφο με οποίο συνδέομαι από τα πρώτα μας βήματα στη δημοσιογραφία μίλησαν επίσης: ο Αποστόλης Μπίσας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσοβιτών Αθήνας και Διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής στο Σισμανόγλειο, ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και ο δημοσιογράφος συγγραφέας Αλέκος Παπαδόπουλος ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κορακής. Την αγάπη του Φώντα προς τον τόπο του και τίμησαν πολλοί και εκλεκτοί συνάδελφοι, συμπατριώτες του που ζουν στην Αθήνα αλλά και αρκετοί που ήρθαν από το Ανήλιο και το Μέτσοβο ειδικά για την παρουσίαση.




Στις σελίδες του βιβλίου ο Φώντας πιάνει το νήμα της ιστορίας του Ανήλιου από τους απώτατους χρόνους μέχρι σήμερα και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τα ντοκουμέντα ανασυνθέτει την βλάχικη κοινωνία του σε διάφορες ιδιαίτερες ιστορικές περιόδους. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ενδελεχής έρευνά του πάνω στις πηγές, οι βιβλιογραφικές αναφορές που κάνει και η προσεκτική χρήση των φωτογραφιών που κοσμούν την έκδοση. Όλα αυτά συνθέτουν έναν ολοζώντανο πίνακα του Ανήλιου και ένα προσκλητήριο επιφανών και αφανών που πέρασαν ανά τους αιώνες ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους ευεργέτες και τα κληροδοτήματα καθώς και στις παραδόσεις της περιοχής.

Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι από τον Πάρη Σαρρήκωστα. Τον ευχαριστώ!


-       -   Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επτάλοφος» (Αρδηττού 12 – 16, τηλέφωνο 2109217513 & 2109237033 και το βρίσκεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου