Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΙΓΜΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος, η Μαρία Παπαϊωάννου, ο Αλέξης Καρδαμπλίκης και ο Απόστολης Τσακούμης στην εκδήλωση για την Παναγία Επισκοπή.

Η Παναγία της Επισκοπής, ένα σπάνιο βυζαντινό μνημείο με ιστορία που ξεκινά από τον 8ο μ.Χ. αιώνα βρίσκεται από το φθινόπωρο του 1965 στο βυθό της λίμνης των Κρεμαστών και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο. 

Η Παναγία Επισκοπή πριν την κατάκλυσή της
Σήμερα καθώς λιγοστεύουν οι άνθρωποι που έζησαν τον καταποντισμό της Επισκοπής και ολόκληρης της κοιλάδας του Αχελώου ευτυχώς υπάρχουν εκλεκτοί συμπατριώτες μας που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην πνιγμένη εκκλησία και με ένα πλήθος ενέργειες και δραστηριότητες αναδεικνύουν το θέμα. Ένας απ’ αυτούς είναι ο αρχιμαδρίτης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος ο οποίος έχει γράψει και εκδώσει τρία βιβλία για την Επισκοπή και πέρα από το ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενό τους –ειδικά για τον ξεριζωμό των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να γίνει το φράγμα- αναφέρεται διαρκώς σε μια ανεκτέλεστη απόφαση της Πολιτείας της κατασκευής μιας πανομοιότυπης με την πνιγμένη εκκλησία.


Στην ωραία εκδήλωση για την Παναγία της Επισκοπής που διοργάνωσαν χθες ο Σύλλογος Καρπενησιωτών «Το Βελούχι» σε συνεργασία με την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών «Ο νεομάρτυς Μιχαήλ» στην Παλαιά Βουλή εκτός από τους προέδρους του Συλλόγου Μαρία Παπαϊωάννου και της Αδελφότητας Αλέξη Καρδαμπλίκη μίλησαν, ο θεολόγος Απόστολος Τσακούμης για το έργο του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού ο οποίος κατόπιν παρουσίασε πλήθος στοιχείων για την εκκλησία και τις τοιχογραφίες τους και ντοκουμέντα από το αρχείο της ΔΕΗ που σχετίζονταν με την εκκλησία και την περιοχή στην περίοδο της κατασκευής του φράγματος. Στο θέμα αναφέρθηκε με συντομία στο πέρας της εκδήλωσης και ο επίσκοπος Καρπενησίου κ. Γεώργιος. 

Ο επίσκοπος Καρπενησίου κ. Γεώριος, η Μαρία Παπαϊωάννου και ο αρχιμαδρίτης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος

Ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος και η Μαρία Παπαϊωάννου

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Μαρία Παπαϊωάννου
Ο Αρχιμανδρότης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος




ΟΑπόστολος Τσακούμης

Ηχορωδία "ψαλτικής Διάκονοι" ψάλλει στην εκδήλωση





Αλέξης Καρδαμπλίκης, Μαρία Παπαϊωάννουν, επίσκοπος κ. Γεώργιος, Κέλλη Μπουρδάρα,
Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, Βαγγέλης Βασιλόπουλος


Η Μαρία Παπαϊωάννου με τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Βασιλόπουλο
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  η πρώην υπουργός Κέλλυ Μπουρδάρα, ο υπουργός Γιάννης Μπαλάφας, πολλοί Ευρυτάνες καθώς και Αιτωλοακαρνάνες ενώ ύμνους έψαλε η βυζαντινή χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι».

ΑΘΗΝΑ, 04122017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου