Μπορεί στο παρελθόν η σκηνή της φωτογραφίας να ήταν συνηθισμένη στον κόσμο του Αιγαίου αλλά στις μέρες μας εξαιτίας της ανάπτυξης της σταυλισμένης κτηνοτροφίας και της καταστροφής του στρώματος των μικρών αγροκτηνοτρόφων θεωρείται σπάνια.
Πιθανόν να τη δείτε σε ορισμένα νησιά όπου έχουν την επιδοτούμενη αγελαδοτροφία ως κύριο στοιχείο της οικονομίας τους αλλά το καλοκαίρι οι ανάγκες του τουρισμού που θέλουν τις παραλίες καθαρές για να απολαμβάνουν τη θάλασσα οι παραθεριστές. Έτσι υποχρεώνουν τους κτηνοτρόφους να τις κρατάνε περιορισμένες σε μαντριά και χωράφια που περικλείονται με οικοδομικά πλέγματα και άλλα υλικά που αντικατέστησαν τις ξερολιθιές που έχουν καταστρέψει τα ίδια τα προαναφερόμενα ζώα μαζί με τις κατσίκες.
Τούτο δεν συμβαίνει όμως στην τεράστια βορεινή και πανέμορφη αμμώδη παραλία Αλωνίτσι του Αϊ – Στράτη όπου βόσκει εντελώς ελεύθερα ένα κοπάδι αγελάδων και οι οποίες σαν τις πιάνει το μεσημέρι το ταβάνι (ένα μεγάλο έντομο με οξύτατο ρύγχος που πονάει πολύ σαν τσιμπάει) μπαίνουν ως το κεφάλι μέσα στο νερό να απαλλαγούν από την ενόχληση.
Δεν ήταν όμως η ώρα που βγαίνουν τα ταβάνια καθώς είχαμε ξεκινήσει πρωί – πρωί με τον Γιώργο Νικολέτο να πάμε να δούμε την παραλία και άλλα μέρη που δεν προλάβαινα με τα πόδια και βρεθήκαμε μπροστά στο κοπάδι απ’ όπου είχε ξεκόψει η λευκή αγελάδα και συνέθετε με τα αφρισμένα κύματα μια σπάνια όντως φωτογραφία.
… Ήταν σαν ξεφυλλίζαμε κάποιες σελίδες από τους ελληνικούς μύθους: την αρπαγή της Ευρώπης, τα βόδια του ήλιου και τα άλλα του Γυρηόνη όπου η αγελάδα με φόντο τη θάλασσα έπαιζε τον κύριο ρόλο – όπως εξάλλου και τον έχει παίξει στον πολιτισμό της Μεσογείου. Η διαφορά ήταν ότι αυτή ήταν ότι προέρχονταν από ένα κοπάδι που ποδοπατούσε τη βλάστηση στα χωράφια πάνω από την παραλία, διέλυε τις ξερολιθιές με πόδια της και βρώμιζε την αμμουδιά…
ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, 24082010
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%8E_%28%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%29
ΑπάντησηΔιαγραφή