Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΟΙ "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Τι ήταν να γράψει πριν από χρόνια ο Ουμπέρτο Έκο, ότι δηλαδή «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» και η φράση εκτός από ότι υποστήριξε πάρα πολύ κυκλοφοριακά το βιβλίο του, έγινε και καραμέλα στα στόματα πολλών καθώς τους βοηθούσε πολύ να βγουν από την αμηχανία της στιγμής ή έγινε εργαλείο να αποστομώνει όσους περίεργους ρωτούσαν αυγουστιάτικα για πράγματα απλά ή σύνθετα.

Χώρια δε που η φράση αυτή έγινε ο πιο διαδομένος τίτλος στις εφημερίδες του Αυγούστου καθώς οι συνάδελφοι -μη του εαυτού μου εξαιρουμένου- τον βρίσκαμε έτοιμο να μας βγάλει από κάποια δυσκολία με την «είδηση» ή το κείμενο. Ανεξάρτητα δε από την ποιότητα του κειμένου ο τίτλος κόλλαγε παντού και δημιουργούσε και εντυπώσεις αλλά έχω τη βεβαιότητα πως ούτε αυτός που έβαζε τον τίτλο αλλά ούτε και ο αναγνώστης της εφημερίδας είχε διαβάσει το περίφημο βιβλίο αλλά κάπου άκουσαν τη φράση, την υιοθέτησαν και την προέβαλαν ως διαχρονικής σημασίας πνευματικό δημιούργημα. Τη φράση χρησιμοποίησαν κατά κόρον επίσης και τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις χωρίς πάλι έχουν καταλάβει και τόσο καλά τι ήθελε να πει ο μέγας σημειολόγος.

Τέλος πάντων δεν επικράτησε να λέμε πως ο Αύγουστος στερείται ειδήσεων αλλά και το πιστέψαμε πως όντως δεν υπάρχουν ειδήσεις – πως γύρω μας δηλαδή δεν συντελείται τίποτα που να αξίζει να σημειωθεί ή να καταγραφεί και αυτό είναι τελικά που μας βολεύει όλους για ένα διάστημα όσο διαρκεί αυτός ο ωραίος κατά τα άλλα μήνας που όπως λένε είναι μια φορά τη χρόνο!!!

Στο μεταξύ, μη γελιόμαστε, ο Αύγουστος σε κάθε πλευρά της ζωής μας παράγει τόσες «ειδήσεις» που αν τις μετρήσουμε θα τρομάξουμε από τη σημασία τους και τις συνέπειές τους. Πολλοί μάλιστα που θέλουν να περάσουν έτσι στο απαρατήρητο διάφορες «ειδήσεις» που τους συμφέρουν περιμένουν τον Αύγουστο που όλος ο κόσμος βρίσκεται στις παραλίες και στα χωριά τους να τις δημιουργήσουν χωρίς κανένας να τις βγάλουν στην επιφάνεια.

Έτσι λοιπόν αρχές του Σεπτέμβρη όπως πάλι συνηθίζεται να κάνουμε αναδρομικά την εκτίμηση των «ειδήσεων» του Αυγούστου και τούτο επειδή μας υποχρεώνουν οι συνέπειες κυρίως και το καινούργιο τοπίο που δημιούργησαν στη ζωή μας, νοιώθουμε πως μπορεί να μην ήμασταν εκεί την ώρα που γίνονταν, αλλά η σκιά μας είναι αυτή που θα μας αποκαλύψει…

1 σχόλιο:

  1. Λες και μπορεί να παγώνει ο χρόνος!!! Αν είναι ποτέ δυνατόν!
    Κάθε μέρα του Αυγούστου γίνονται πράγματα..
    Μάλλον εμείς βγαίνουμε από την πρίζα και σαν να μην θέλουμε να ακούσουμε τίποτα για λίγο καιρό, και είναι που τυχαίνει και είναι και στη ζέστη που μας θολώνει το μυαλό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή