Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ


Το καλοκαίρι φυσικά και δεν τελείωσε, αλλά τα πράγματα μας υπαγορεύουν να μαζευτούμε σπίτια μας και να οργανώσουμε τη ζωή μας για τον ερχόμενο χειμώνα ο οποίος μάλιστα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βαρύς σε πολλές πτυχές του, ιδίως δε στα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Το γεγονός βεβαίως και αφορά και τους κατοίκους του Ολύμπου Καρπάθου αλλά το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου θα κρατήσει πάλι τρεις ημέρες γιατί έτσι το απαιτεί η παράδοση κατ΄ αρχάς και επίσης γιατί ο κόσμος εδώ αν και έχει περάσει από πολλά χρόνια από το στάδιο της πρωτογενούς οικονομίας στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, διατηρεί εντούτοις ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ακόμα. Σε γενικές γραμμές είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα σπουδαιότερα πανηγύρια της Ελλάδας και διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να το χαρακτηρίσουν και ως από τα πιο παλιά που συνεχίζουν να γίνονται σήμερα.

Σαν τέτοιο λοιπόν είναι και δύσκολο να το παρακολουθήσει κάποιος που δεν ξέρει καλά τον Όλυμπο και τους ανθρώπους του και μπορεί να νιώσει ξένος. Γι’ αυτό και απαιτεί μεγάλη υπομονή κάθε βράδυ μέχρι να εκτυλιχθεί από τον «κάτω» σε «επάνω» ο χορός σύμφωνα πάντα με το τυπικό που εδώ πάντα ξεφεύγει από τη συνήθη εκτίμηση του χρόνου. Κι ακόμα, να προετοιμαστεί για ένα γερό περπάτημα αρκετών ωρών σε ένα μοναδικό τοπίο της βόρειας Καρπάθου και φυσικά να κοιμηθεί το βράδυ στις πέτρες.

Εγώ είχα όλη την καλή διάθεση να κάνω όλα αυτά αλλά η ίωση του κλιματισμού των πλοίων με ταλαιπωρεί ακόμα και σ΄αυτό ήρθε να κολλήσει και ένας δυνατός πόνος στην κλείδωση του δεξιού γόνατος που με δυσκολεύει στο βάδισμα, πράγματα που με εμπόδισαν να κάνω συστηματική δουλειά κι έτσι το θέμα αναβλήθηκε για του χρόνου, με περισσότερη προσοχή και φυσικά εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου