Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΪ - ΣΤΡΑΤΗ


Ο Αϊ Στράτης δεν είναι μόνο μια υπέροχη φύση με ωραίες παραλίες και όμορφα δάση με βελανιδιές αλλά κατοικείται επίσης και από ωραίους ανθρώπους πολλούς από τους οποίους πρόλαβα και γνώρισα μέσα στις δυο μέρες που βρέθηκα για πρώτη φορά στο νησί.


Έτσι βρέθηκα και μπροστά σε ένα τοπικό έθιμο του γάμου το οποίο αγνοούσα και από τα λίγα μπόρεσα να μάθω σας το μεταφέρω μαζί με μια σπάνια εικόνα.


Οι τσαχαγιάδες (έτσι λένε εδώ τους κτηνοτρόφους), προσφέρουν σε ένα γάμο έναν αριθμό ζώων τα οποία αφού σφάξουν οι ίδιοι μπροστά σε όλο το χωριό που είναι καλεσμένο στο έθιμο και γιορτάζει με φαγητά, ποτά και μουσική, τα στολίζουν με λουλούδια και τα περνάνε κρεμασμένα σε ένα ξύλο μπροστά από το σπίτι της νύφης. Στην πομπή μπροστά πηγαίνουν τα όργανα και οι τραγουδιστές και ακολουθούν οι τσαχαγιάδες με τα σφαχτά ενώ ο κόσμος απ’ όπου περνάνε τους ραίνει με ρύζι και λουλούδια. Τα σφαχτά δεν αυτά προορίζονται για το γαμήλιο γλέντι που όλο το χωριό είναι καλεσμένο στο τραπέζι.



Στην περίπτωση πρόκειται για το γάμο του Αντώνη Γκέκα και της Βέρας ενώ οι μουσικοί που έπαιξαν γι’ αυτή τη χαρά ήταν ο Νικόλας Βλαστός λύρα και Κώστας Ζαφειρίδης λαγούτο. Να ζήσουν και πάντα τέτοια που κρατάνε ζωντανή την παράδοση του τόπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου