Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ


Τα σοβαντίσματα είναι μια πρακτική που στοχεύει στην προστασία των οικοδομών από τα διάφορα κλιματολογικά φαινόμενα, όπως η υγρασία κυρίως και η ακτινοβολία του ήλιου αλλά και να ημερεύουν τις άγριες συνήθως επιφάνειες των πέτρινων τοίχων.

Φυσικά και αυτά είναι κατασκευές μικρότερης αντοχής και πολλές φορές, αν η ποιότητά τους δεν είναι καλή ή αν δεν προφυλαχτούν ως πρέπει από τα νερά, καταστρέφονται και στην περίπτωση αυτή υπονομεύουν την όποια αισθητική έχει ο τοίχος και σαφώς αφήνουν την οικοδομή ανυπεράσπιστη από τον καιρό και πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις του πάνω στο κτίριο και την υγεία και την διάθεση των ενοίκων.

Υπάρχουν λοιπόν σπίτια, όπως αυτό της φωτογραφίας που είδα χθες στην οδό Πανουργιά στα Σεπόλια που για τους λόγους που προαναφέραμε τα σοβαντίσματα έχουν πέσει εντελώς και ο τοίχος αποκαλύφθηκε όπως σχεδόν την ημέρα που χτίστηκε αλλά ενώ εκεί που θα περιμέναμε να δούμε σημάδια της νεότητας και κάποια ίχνη από την εποχή που ορθώθηκε, τούτος αντιθέτως μοιάζει με γυμνό γέροντα που δείχνει προκλητικά τα μέλη του στον κόσμο που περνάει όπως κάνουν οι επαίτες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Έτσι ακριβώς έχει το ζήτημα όχι μόνο με τα κτίρια αλλά και τους ανθρώπους καθώς ο χρόνος όσο και να προσπαθούμε να καλύψουμε το πέρασμά του με λογής σοβαντίσματα και στολίδια, αυτός θα κάνει το έργο κάτω από την επιφάνεια και κάποια στιγμή θα μας το αποκαλύψει όχι όπως θα θέλαμε αλλά όπως έπρεπε να είναι. Εννοείται βέβαια πως από το φαινόμενο δεν εξαιρούνται και κάποιες πράξεις των ανθρώπων οι οποίες όσο και να θέλουμε να μείνουν μακριά από το φως και τα μάτια, οι συνέπειές τους κάποια στιγμή θα τις αποκαλύψουν και τότε κι αυτές θα μοιάζουν το ίδιο με τον γυμνό τοίχο γερασμένες.

ΥΓ. Στην περίπτωση πάντως μοιάζει κραυγαλέα και σημαίνει πολλά, η φροντίδα που δείχνει κάποιος άνθρωπος (μπορεί και ο ιδιοκτήτης αυτού του κτιρίου) για το αυτοκίνητό του το οποίο έχει προκλητικά ντύσει και το παρκάρει μπροστά στον γέρικο τοίχο σαν να θέλει να σχολιάσει τις νέες προτεραιότητες που έχουν μπει εδώ και πολλά χρόνια στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου