Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣΠριν ρωτήσετε τι δείχνει η φωτογραφία με τους παγωμένους καρπούς, σας προλαβαίνω να σας πως είναι ένα ατρύγητο κλαρί ιξού τον οποίο στα ορεινά χωριά τον λένε μελά και πρόκειται για ένα παράσιτο που «φυτρώνει» μόνο στα κλαριά των μεγάλων δέντρων. 

Ο ιξός των ελάτων έχει παχιά μικρά φύλλα και τις παλιότερες εποχές ήταν πολύτιμη τροφή για τα χειμαζόμ
ενα ζωντανά. Σήμερα κανένας δεν ασχολείται με αυτόν αφού σε κανένα χωριό δεν υπάρχει ούτε δείγμα από κοπάδι. Ο καρπός αυτού του ιξού μοιάζει σαν μικρή διάφανη φούσκα που είναι γεμάτη από ένα γαλακτώδες υγρό και είναι η κύρια τροφή των άγριων πουλιών του δάσους και χάρη σε αυτόν καταφέρνουν να βγάλουν το χειμώνα. 
Ο ιξός της βελανιδιάς ή της καστανιάς, όπως αυτός που βλέπεται στη φωτογραφία δεν διατηρεί για πολύ τα φύλλα του αλλά καταφέρνει και κρατάει ως την άνοιξη σχεδόν ακέραιο τον κατακίτρινο καρπό του ο οποίος είναι πιο ανθεκτικός από εκείνον του ελάτου. Η αντοχή του μάλιστα είναι τέτοια που ούτε και παγωνιά τον επηρεάζει κι έτσι σαν κρυσταλλιάζει καμιά φορά το χιόνι μοιάζει στα πουλιά σαν να τρώνε το παγωτό τους! ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 19122006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου