Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗ ΒΙΟΛΕΤΑ





Με εξαιρετική δουλειά στο χώρο της φωτογραφίας, η Βιολέτα Παπατσάκωνα, (Violet Papa) αποτελεί παράλληλα και μια ιδιαίτερη περίπτωση φωτογράφου που ασχολείται συστηματικά με την καταγραφή και την μελέτη των γκράφιτι της Αθήνας, ήτοι μιας τέχνης εφήμερης που βλέπουμε να ανθίζει όπως τα λουλούδια μέσα σε μια νύχτα και πολλές φορές να μην την προλαβαίνει το απόγευμα καθώς η φθορά είναι και η ουσία της…



Η Βιολέτα ανακάλυψε τα γκράφιτι πριν από έξι χρόνια, όταν είδε φωτογραφίες ενός φίλου της που έδειχναν  έργα του γνωστού καλλιτέχνη της street art, Sonke (Αλέκος Σκουταριώτης). Της άρεσε πολύ, ξεκίνησε να ψάχνει και να φωτογραφίζει έργα του στους τοίχους της Αθήνας και σιγά – σιγά άρχισε να ανακαλύπτει και τους άλλους ομότεχνούς του καθώς και να γνωρίζει αρκετούς ανθρώπους που είχαν το ίδιο ενδιαφέρον με αυτή για τα γκράφιτι. Τότε ήταν που μαζί με τον Γιώργο Παρτσινέβελο, τον Γιώργο Νίκογλου και τον Διονύση Μεταξά έφτιαξαν και την ιστοσελίδα Graffiti the new art of our life που είχε θέμα τα γκράφιτι και τους καλλιτέχνες, ανέβαζε έργα τους, παρείχε πληροφορίες και για δύο χρόνια, από το 2013 έως το 2015 έγινε σημείο αναφοράς του χώρου. Σήμερα η σελίδα δεν λειτουργεί αλλά η Βιολέτα συνεχίζει να εμπλουτίζει και να συμπληρώνει το δικό της αρχείο με φωτογραφίες παλιών και νέων καλλιτεχνών καθώς και ξένων που έρχονται να δημιουργήσουν στην Αθήνα που θεωρείται πολύ πρόσφορη πόλη γι’ αυτή την τέχνη.

Έχει εξοικειωθεί πλέον με τα γκράφιτι, έχει γνωρίσει τους περισσότερους καλλιτέχνες και έχει συζητήσει μαζί τους για την τέχνη του καθενός αλλά και για γενικότερα ζητήματα αυτού του τόσου ιδιαίτερου και εν πολλοίς παρεξηγημένου χώρου. Καθένας από τους καλλιτέχνες είναι μια διαφορετική περίπτωση και οι δημιουργίες τους πηγάζουν από πλείστα όσα ζητήματα της κοινωνίας και της καθημερινότητας στην πόλη. Το ίδιο πολλές και διαφορετικές είναι οι απόψεις του καθενός για την τέχνη και τα έργα τους. Άλλοι δεν ενδιαφέρονται αν θα ζήσουν παραπάνω από λίγες μέρες σε ένα τοίχο και ακόμη ούτε τους νοιάζει αν τους ξέρει ο κόσμος ή τους θυμάται ενώ πολλοί είναι εκείνοι πάλι που έχουν διακριθεί και παίρνουν μέρος σε μεγάλα τοπικά και διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις.


Η Βιολέτα προσπαθεί να τα προλάβει όλα, ειδικά στις γειτονιές του κέντρου, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στου Ψυρρή και στο Μεταξουργείο όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα γκράφιτι αλλά και σε άλλα πιο απόμερα σημεία. Ξεκινάει κάθε μέρα την αναζήτησή της και δεν ξέρει τι θα συναντήσει. Ειδικά όταν έρχονται στην Ελλάδα και ξένοι, κάποιοι από τους οποίους είναι μεγάλα ονόματα σε αυτό το χώρο διεθνώς, έχει βαρύ πρόγραμμα γιατί δεν θέλει να χάσει κανένα τους έργο τους. Είναι σαν πηγαίνει σαφάρι στην πόλη και νιώθει ιδιαίτερα ικανοποιημένη που πάντα ανακαλύπτει ένα καινούργιο έργο, έναν νέο καλλιτέχνη και χαίρεται διπλά όταν αυτός δείχνει πως θα προχωρήσει.

Με το υλικό που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η Βιολέτα έχει καταγράψει την ιστορία του γκράφιτι στην Αθήνα και θεωρείται πολύτιμο καθώς η τέχνη αυτή άνθισε σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα έγιναν τρομακτικές αλλαγές και φυσικά έχουν τον αντίκτυπό τους σε όλες τις πτυχές της ζωής μας σκηνές της οποίας πολλές φορές βλέπουμε στα γκράφιτι των τοίχων και χαμογελάμε νιώθοντας πως μας κλείνει το μάτι η Βιολέτα που έχει οργώσει την πόλη και έχει αφιερώσει άπειρες ώρες για να τα φωτογραφίσει!   

ΑΘΗΝΑ, 17972018, Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σελ.34-35/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου