Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΤΗ ΧΕΛΙΔΟΝΑ



Ένα μετά το άλλο έρχονται τα παραδείγματα που φανερώνουν πως ο Τόπος μας είναι στο έλεος των εργολάβων που αναλαμβάνουν να κάνουν κάποια «επενδυτικά» έργα που ναι μεν δείχνουν πως θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και ενός νέου πολιτισμού (ενέργεια, επικοινωνίες κλπ) αλλά στη βιάση τους να κερδίσουν όσα περισσότερα, ποδοπατούν κάθε έννοια δικαίου με πρώτο θύμα τη φύση αλλά και την υγεία των κατοίκων χωρίς βέβαια να παραλείπουν να προσβάλουν την αισθητική που διατηρούν κάποια χωριά αλλά και τοπία με ανέγγιχτη φύση σε όλη την Ελλάδα. 

Το παράδειγμα είναι η Χελιδόνα, ένα μοναδικό χωριό στην Ευρυτανία που επιλέχθηκε να «φιλοξενήσει» στα χώματά της την κεραία μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Το γεγονός δεν μοιάζει ιδιαίετρα φοβερό από τη στιγμή που η κινητή τηλεφωνία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και τέτοιες εγκαταστάσεις την υποστηρίζουν. Το πρόβλημα ξεκινάει όμως την επιλογή του χώρου της εγκατάστασης που φανερά εξυπηρετεί την άνετη κερδοφορία του επενδυτή και ο οποίος, φυσικά και ζήτησε για να είναι κατοχυρωμένος, την άδεια από τις τοπικές υπηρεσίες (Δήμος Καρπενησίου, Πολεοδομία, Δασαρχείο, άλλες αρχές και υπηρεσίες) εκπρόσωποι των οποίων την υπέγραψαν με ελαφρά την καρδία και χωρίς να πολυεξετάσουν το θέμα ενώ η διαβούλευση ή διάλογος απλά με την τοπική κοινωνία  κρίθηκε περιττή, από τους ίδιους υποθέτω ή την έκαναν με τους μακαρίτες στο νεκροταφείο που δεν έχουν ούτε στόμα να μιλήσουν ή αυτιά να ακούσουν.

Λέμε νεκροταφείο γιατί η θέση που επιλέχθηκε να φυτευτεί η κεραία είναι μέσα στο χωριό, σε χώρο ανάμεσα στο νεκροταφείο και το παλιό σχολείο γιατί απλά είναι δίπλα στο δρόμο και δεν θα απαιτηθεί να ξοδέψει ο εργολάβος σχεδόν τίποτα για την εκτέλεση του έργου και θα μείνουν περισσότερα στην τσέπη του επενδυτή. Τούτο αποτελεί σαφή παράβαση των κανονισμών που διέπουν την εγκατάσταση τέτοιων κεραιών μέσα σε οικισμούς ή τοπία ιδιαίτερου κάλλους αλλά σιγά που θα ίδρωνε το αυτί τους. Η λογική του όλα να γίνουν σκόνη προκειμένου να κερδίσουμε περισσότερα, είναι που κυριάρχησε κι εδώ.

Αυτοί, και έχουν όλοι ονοματεπώνυμο και κυκλοφορούν ανάμεσά μας είναι που υπονομεύουν, συστηματικά τολμώ να πω, τον κάθε Τόπο με τις υπογραφές τους σε πράγματα που δεν γνωρίζουν ή δεν τους συμφέρει να τα γνωρίζουν. Αυτοί οι οποίοι επιλέχθηκαν με την ψήφο κάθε χωριανού για να υπηρετήσουν τάχα το καλό της φαντασιακής πλέον κοινότητας, κάνουν κάθε τι να την διαλύσουν. Αυτοί είναι και από αυτούς πρέπει να ζητηθούν οι ευθύνες για τη σημερινή γενιά και για τις επόμενες. Οι δικαιολογίες, «δεν ήξερα, δεν γνώριζα» δεν έχουν καμιά έννοια σε έναν ολοκληρωτικό αγώνα εναντίον της φύσης της Ευρυτανίας και όλης της Ελλάδας, που έχει ξεσπάσει και όσο περισσότεροι βρεθούμε απέναντί τους, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

ΑΘΗΝΑ, 08072018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου