Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ…


 Τελικά δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που ανταποκρίθηκαν χθες το απόγευμα στο κάλεσμα για συγκέντρωση στη Σύνταγμα, για τη μνήμη του αυτόχειρα Δημήτρη Χρίστουλα. Λίγοι από τους αγανακτισμένους του περσινού Ιούνη, οι περίεργοι που κυκλοφορούν στην πόλη, οι μόνιμοι γραφικοί που παρακολουθούν αυτές τις εκδηλώσεις, καμιά σαρανταριά νεαροί που έδωσαν και τον τόνο με τα γνωστά συνθήματα κατά της εξουσίας και όπως πάντα πολλοί φωτογράφοι, δημοσιογράφοι και αρκετές κάμερες. Ασφαλώς και δεν έλειψαν και πολλοί που ήρθαν για να αφήσουν ένα λουλούδι ή να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη αυτού του ανθρώπου αλλά μάλλον αυτοί περνούν απαρατήρητοι…  

Στις 18.00 ήταν το ραντεβού από τα social media κυρίως αλλά μέχρι τις 20.00 η κίνηση στην πλατεία ομοίαζε όπως την κάθε μέρα. Πάνω – κάτω εκείνη την ώρα πρέπει να ήταν περί τα χίλια άτομα και με μπροστάρηδες τους προαναφερόμενους νεαρούς, πάτησαν κάποια στιγμή τη λεωφόρο Αμαλίας και κατέλαβαν το οδόστρωμα μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των ΜΑΤ και των λοιπών αστυνομικών δυνάμεων. Κάποιοι νεαροί προσπάθησαν να σηκώσουν τα κάγκελα που είχαν φράξει το χώρο αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί τα είχαν δέσει για τα καλά με ένα χοντρό συρματόσχοινο.

Τα πράγματα όπως είχαν δεν δήλωναν ότι επρόκειτο να γίνει τίποτα αλλά πάνω στην ώρα της αλλαγής των τσολιάδων, άρχισαν να εμφανίζονται οι διμοιρίες των ΜΑΤ (χακί και μπλε) από όλες τις κατευθύνσεις και να στοιχίζονται, άλλες πίσω από τα κάγκελα και άλλες μπροστά σε όλο το μήκος του δρόμου. Η διάταξή τους φανέρωνε ότι ήταν αποφασισμένοι να ελευθερώσουν το δρόμο και να απωθήσουν τον κόσμο προς την πλατεία, πράγμα το οποίο έγινε όταν από την πλευρά της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ήρθαν και άλλες διμοιρίες και σχημάτισαν τρίτη σειρά στο διάζωμα ανάμεσα στις δυο λωρίδες κυκλοφορίας.

Τελικά άρχισαν να σπρώχνουν τον κόσμο ο οποίος απάντησε με χλιαρά συνθήματα. Μόνο από την πλευρά της Καραγεώργη Σερβίας, μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία όπου είχαν αναπτυχθεί σε πολύ πυκνό σχηματισμό οι αστυνομικοί, έπεσαν μερικές πέτρες εναντίον τους από τους λίγους νεαρούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Οι νεαροί απωθήθηκαν προς την Ερμού από ΜΑΤατζήδες που πέρασαν μέσα από την πλατεία ενώ ο κόσμος διαλύθηκε φοβούμενος ασφαλώς τα χημικά και τα δακρυγόνα. (Ακολούθησαν όπως ακούω κάποια μικροεπεισόδια αλλά δεν ήμουν εκεί να πω τι ακριβώς έγινε).


Αυτό όμως που χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ήταν ο υπερβολικός αριθμός των αστυνομικών που συμμετείχε στη διάλυση αυτής της συγκέντρωσης, πράγμα που δηλώνει πως ο Υπουργός ΠροΠο, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, δεν είναι διατιθέμενος να αφήσει να δημιουργηθεί ένα νέο Σύνταγμα αγανακτισμένων εφέτος. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι τέλειωσε χωρίς σοβαρά επεισόδια επειδή οι συγκεντρωμένοι μπορεί να φώναζαν συνθήματα και να έβριζαν τα ΜΑΤ αλλά σαν δύναμη, άφηνε εντελώς αδιάφορες τις αστυνομικές δυνάμεις που απλά έκαναν ότι κάνουν κάθε μέρα να βγάλουν το μεροκάματο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου