Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Καθώς ανοίγει για τα καλά ο καιρός και στεγνώνει η γη από τις βροχές και τα χιόνια, αυτές τις ημέρες έχουν αρχίσει τα οργώματα των κήπων που γίνονται παντού, στον κάμπο, στα βουνά και στα νησιά. Να λέμε όμως την αλήθεια, κήπους μπορεί να τα λογίζαμε ως πέρσι, που ήταν και η τελευταία χρονιά της πλαστής ευμάρειας και της ανόητης εγκατάλειψης της υπαίθρου αλλά από φέτος μπορούμε κάλλιστα και μιλάμε και για μεγάλα χωράφια.
Γιατί κακά τα ψέματα, υπό το φάσμα της ανέχειας και του συσσιτίου στις εκκλησίες και τις πλατείες, πολλοί από τους συμπολίτες μας πήραν τα μάτια τους και την οικοσκευή τους και γύρισαν στα χωριά να ζήσουν χωρίς το άγχος της πείνας. Έτσι, κάποια χωράφια που είχαν να νιώσουν πολλά χρόνια το υνί στην πλάτη τους, σκιρτούν τούτες τις ημέρες από την θεία πράξη που λέγεται όργωμα και περιμένουν να πέσει ο σπόρος στο αφράτο χώμα να τον πολλαπλασιάσουν – ανάλογα βέβαια με τη φροντίδα και την πείρα των καλλιεργητών.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που συμμετάσχουν δυναμικά σε τούτη τη μέγιστη πράξη της δημιουργίας είναι ο γείτονάς μου στο χωριό, Νίκος Σαρόγλου (με ρίζες από την Μικρά Ασία που παντρεύτηκε ως Μακεδών την Ελευθερία Λουκοπούλου) ένας από τους λίγους μονίμους κατοίκους της Μεγάλης Κάψης ο οποίος διαθέτει και το μεγάλο εργαλείο που λέγεται τρακτέρ και με αυτό οργώνει όπου του ζητήσουν οι συγχωριανοί τα χωράφια τους.   
Ο Νίκος τρέχει και δεν προλαβαίνει φέτος να οργώσει, όχι μόνο τους μικρούς κήπους που παραδοσιακά καλλιεργούσαν οι γερόντισσες στο χωριό τα λαχανικά και τα όσπριά τους, αλλά και χωράφια που είχαν παρατήσει εδώ και τριάντα χρόνια κι έτσι μεταξύ των άλλων, είναι ο άνθρωπος που δυναμικά συμβάλλει στην αλλαγή του τοπίου που πλέον αρχίζει να αποκτά ζωή και σταδιακά νομίζει θα μας μεταφέρει σε εικόνες της δεκαετίας του ’60, τότε που δεν υπήρχε ούτε ένα μέτρο γης ακαλλιέργητο και χωρίς την ανθρώπινη φροντίδα.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 03042017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου