Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ



Πήγα χθες το μεσημέρι ως την Πανόρμου, στο βιβλιοπωλείο των αδελφών Νίκου και Στέργιου Μπατσιούλα όπου αύριο το απόγευμα στις 8 θα παρουσιάσουμε το βιβλίο για να μιλήσουμε για κάποιες λεπτομέρειες και έπεσα πάνω σε μια σκηνή που σε πρώτη ανάγνωση ασφαλώς και δεν λέει τίποτα, αλλά σε δεύτερη και σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προκαλεί η κρίση στην οικονομία μας και στην κοινωνία μας πολλά αποκαλύπτει.


Σε μια γωνία της Πανόρμου ήταν παρκαρισμένο ένα φορτηγάκι ελλήνων τσιγγάνων με την καρότσα του γεμάτη πήλινες γλάστρες, μιας κοπής όλες, που πωλούνταν πέντε ευρώ η μια και όσο κάθισα εκεί είδα πώς οι δουλειές πήγαιναν καλά καθώς μέσα σε δέκα λεπτά πούλησε ο άνθρωπος πάνω από οκτώ κομμάτια και οι αγοραστές ήταν όλοι άντρες.

Το γεγονός μου κίνησε την περιέργεια γιατί ήξερα πως τα νοικοκυριά συνήθως αγοράζουν τέτοια πράγματα στις αρχές της άνοιξης να φυτέψουν λουλούδια και άλλα μυριστικά και να στολίσουν βεράντες και τα μπαλκόνια τους. Τι ανάγκη είχε λοιπόν ένας άνθρωπος να πάρει γλάστρες ενόψει του χειμώνα; Σκέφτηκα διάφορα πράγματα αλλά σε ένα κατέληξα: Θα φύτευε διάφορα λαχανικά και μυριστικά για να γλιτώσει όπως προτείνουν διάφορα περιοδικά (όσα βεβαίως κυκλοφορούν ακόμα) και εκπομπές που είδαν πως δεν πουλάει πια το life style και άλλαξαν κατεύθυνση για να προσελκύσουν τώρα θεατές και ακροατές.

Δίπλα όμως από το φορτηγό, είδα μια άλλη σκηνή που αληθινά ομολογώ δεν είχα συναντήσει ποτέ άλλοτε σε κεντρικό δρόμο την Αθήνας! Η τσιγγάνα είχε κατεβάσει μια απλώστρα ανάμεσα σε δυο παρκαρισμένα αυτοκίνητα και άπλωσε τη μπουγάδα της επειδή φαντάζομαι αυτοί οι άνθρωποι εξαιτίας του πλάνητα βίου τους αλλάζουν συνέχεια θέση και δεν μένουν πάνω από μια μέρα σε ένα μέρος αναζητώντας πελάτες παντού.

Δεν ήμουν ο μόνος χθες στην Πανόρμου που κοίταγε με περιέργεια την μπουγάδα στο δρόμο και κάποια στιγμή που η τσιγγάνα είχε ανέβει στην καρότσα να βοηθήσει τον άντρα, πλησίασα να κάνω την φωτογραφία και διαπίστωσα επίσης πως τα απλωμένα πολύχρωμα ρούχα της τσιγγάνικης οικογένειας μοσχοβολούσαν από καθαριότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου