Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ» ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ…


Φαντάζομαι πως πολλοί έχετε δει μια μαρμάρινη πινακίδα, σεμνά τοποθετημένη στον τοίχο δίπλα από την είσοδο του PUBLIC στο Σύνταγμα που έβαλε ο Δήμος Αθηναίων το 1994 προς ανάμνηση της πρώτης, μεγαλειώδους συγκέντρωσης των Αθηναίων στην πλατεία μετά την αποχώρηση των γερμανών κατακτητών από την Αθήνα για να γιορτάσουν την ελευθερία.

Στη συγκέντρωση αυτή μίλησε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος «Γέρος της Δημοκρατίας», ο πατέρας του Ανδρέα του ΠΑΣΟΚ και παππούς του Γιωργάκη.

Δεν θα επεκταθώ στο τι έγινε εκείνη την ημέρα στην Αθήνα, σας παραπέμπω μόνο να δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Σπύρου Μελετζή στο λεύκωμα «Με τους αντάρτες στα βουνά» για να δείτε και να θαυμάσετε τη δύναμη του κόσμου που κατέκλυσε το Σύνταγμα.

Αυτός ο κόσμος που όπως έχει γράψει και η ιστορία, φώναζε από κάτω: «Λαοκρατία, Λαοκρατία» και ο παμπόνηρος «Γέρος» και γενάρχης της πολιτικής οικογένειας των Παπανδρέου που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός, του απάντησε με το περίφημο «…και ολίγη λαοκρατία» έκφραση που άνοιξε στην ουσία το δρόμο για την παρέμβαση των Άγγλων, οδήγησε αμέσως στα Δεκεμβριανά και άνοιξε το δρόμο για τον Εμφύλιο..

Βλέποντας λοιπόν την πινακίδα που κάποιος «αγανακτισμένος» πιθανώς προσπάθησε να ξύσει το όνομα «ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» για να το σβήσει, φαντάζομαι πως σήμερα που ο ελληνικός λαός έχει εισέλθει σε ένα νέο, ιδιότυπο καθεστώς υποτέλειας και μαζεύεται πάλι στο Σύνταγμα να διαμαρτυρηθεί, ακούει στον απόηχο εκείνου του συνθήματος του «Γέρου» αντί τη λέξη «λαοκρατία» που ασφαλώς και πρόδωσε μια άλλη πιο επίκαιρη, την «… πλήρη χρεωκοπία» που ευλαβικά μας οδηγεί ο ανεκδιήγητος εγγονός του και η παρέα του…

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ. Ενώ η Ελλάς διαθέτει ηγέτες του αναστήματος του Τσίπρα ή, στη χειρότερη περίπτωση, του Σαμαρά, περιορίζεται σε ανεκδιήγητους -όπως γράφεις- ηγετίσκους που δίχως αυτούς η χώρα σίγουρα δεν θα χεοκοπούσε και θα συνέχιζε να ζεί στην ευμάρεια που δημιούργησαν οι συνετές και υπεύθυνες προηγούμενες κυβερνήσεις!
    Εκεί που διαφωνώ είναι ότι τα σπασμένα αυτού του ηγετίσκου που εξαιτίας του χρεοκοπήσαμε τα "πληρώνει" ο Γέρος της Δημοκρατίας, από το χέρι κάποιου Ιστορικά ενήμερου και άκρως σοβαρού σημερινού πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή