Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΚΕΝΤΗΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΧΘΕΣ…


Ο Παντελής Δεσποτίδης και ο εγγονός του Αλέξανδρος ανοίγουν την εκδήλωση με ένα όμορφο αμοργιανό κομμάτι.
Τα καταφέραμε λοιπόν να συναντηθούμε χθες το βράδυ στο βιβλιοπωλείο των καλών φίλων Nίκου και Στέργιου Μπατσιούλα στην οδό Πανόρμου 83, να παρουσιάσουμε και ευχηθούμε καλό ταξίδι στο βιβλίο «Κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του» που αναφέρεται στο Μιχάλη Ρούσσο και τα έργα του στον οικισμό του Ασφοντυλίτη στην Αμοργό.

Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε: Από αριστερά: Βασίλης Καλαμαράς, Δημήτρης Ταλιάνης, Γιώργος Σταματόπουλος, Μανώλης Λιγνός.
Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω όλους μαζί σαν μια μεγάλη καλή παρέα φίλων, συντρόφων, συναδέλφων, συγγενών και αναγνωστών που με τίμησε σαν πρόσωπο βεβαίως αλλά τίμησε παράλληλα και την εκκίνηση της εκδοτικής δραστηριότητας των «Μικρών Πατρίδων» με αυτό το πρώτο και συμβολικό βιβλίο για τον άνθρωπο Μιχάλη Ρούσσο και τον τόπο που λέγεται Ασφοντυλίτης και είναι ένα μοναδικό στον κόσμο όλο μέρος. Επιφυλάσσομαι και θα προσπαθήσω να σας τιμήσω κάθε έναν ξεχωριστά τις επόμενες ώρες είτε μέσω των κλασσικών μέσων επικοινωνίας, είτε δια του δικτυακού δρόμου…

Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε: Από αριστερά: Βασίλης Καλαμαράς, Δημήτρης Ταλιάνης, Γιώργος Σταματόπουλος, Μανώλης Λιγνός.
Πριν προχωρήσω στο «ρεπορτάζ», που λέμε ακόμη στις εφημερίδες και το οποίο όπως καταλαβαίνετε θα το κάνω ο ίδιος και γι’ αυτό πρέπει να είμαι και προσεκτικός κάπως, πρέπει να ευχαριστήσω πρώτα από όλους τον Παντελή Δεσποτίδη, τον σπουδαίο μουσικό αλλά και τον μεγάλο δάσκαλο της μουσικής που μας ταξίδεψε στο Αιγαίο με τα κομμάτια που έπαιξε μαζί με τον έγγονό του Αλέξανδρο. Θα θέλαμε πολύ να τον ακούσουμε σε περισσότερα αλλά και γι’ αυτό επιφυλασσόμεθα να κάνουμε μια άλλη φορά, σε διαφορετική εκδήλωση και χώρο και θα σας ειδοποιήσουμε όταν το διοργανώσουμε.

Ο Γιώργος Σταματόπουλος, ο τεχνίτης του λόγου διαβάζει από αληθινό χειρόγραφο…
Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να απευθύνουμε κατόπιν στην Ειρήνη Γιαννακοπούλου, την διευθύντρια αλλά και ψυχή του ωραίου ξενοδοχείου «Αιγιαλίς» στην Αιγιάλη η οποία ανέλαβε το ρόλο της οικοδέσποινας εκ μέρους όλης της Αμοργού και μας πρόσφερε ρακές άσπρες και ψημένες και γλυκά τα οποία απόλαυσαν όλοι οι προσκεκλημένοι. Μαζί με την Ειρήνη ευχαριστούμε και τον αειθαλέστατο φίλο μας Αντώνη Βλαβιανό, αντιπρόεδρο της «Ένωσης Αμοργίνων» ο οποίος τίμησε την παρουσίαση καθώς και τον πρώην δήμαρχο της Αμοργού, τον καλό φίλο Νίκο Φωστιέρη.


Γέμισε η αίθουσα του βιβλιοπωλείου από φίλους που ήρθαν στην παρουσίαση. Στην πρώτη σειρά η αμοργιανή παρέα, η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ο πρώην δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης, ο Αντώνης Βλαβιανός, ο Παντελής Δεσποτίδης. Πίσω δεκάδες φίλες και φίλοι που μου είναι αδύνατον να σημειώσω τα ονόματα όλων χωρίς να κάνω λάθος. Γι’ αυτό σας παρακαλώ, όποιος θέλει μπορεί να κάνει από μόνος του επισημάνσεις.
Η σειρά του συντονιστή τώρα, του καλού φίλου Μανώλη Λιγνού ο οποίος με τους ήχους των τσαμπουνιέρηδων ακόμα στα αυτιά εξαιτίας της μεγάλης σύναξης αυτών των τεχνητών της μουσικής του Αιγαίου στη Σαντορίνη, πρόλαβε να έρθει να φέρει σε πέρας τον ωραίο ρόλο του. Τον ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο που κάνει σχετικά με τον πολιτισμό της Σαντορίνης και όλων των Κυκλάδων καθώς και στον Κυκλαδικό Τύπο.

Ο Βασίλης Καλαμαράς, όπως πάντα κομψός και ομιλητής άνευ χειρογράφου…
Για τους ομιλητές θα πω πολλά, ιδιαίτερα για καλό συνάδελφο Γιώργο Σταματόπουλο του οποίου το εξαιρετικό κείμενο θα διαβάσετε σε ξεχωριστή ανάρτηση, τον Βασίλη Καλαμαρά ο οποίος θα με βάλει τώρα να κάνω απομανητοφώνηση γιατί μίλησε από στήθους όπως συνηθίζει. Και με τους δυο, «μεγαλώσαμε» αν μου επιτρέπετε να πω στην ίδια εφημερίδα και παραμένουμε φίλοι και αγαπιόμαστε. Ο τρίτος της παρέας, ο καλός φωτογράφος – εκδότης Δημήτρης Ταλιάνης κι αυτός θα με βάλει να κάνω απομαγνητοφώνηση αλλά χαλάλι του γιατί αλάφρωσα λιγάκι σαν άρχισε να μιλάει και δεν τον άκουσα να αναφέρεται κριτικά στις φωτογραφίες που όσο και να έχει, δεν είναι και τόσο η δουλειά μου. Τον ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια που είπε και με την ευκαιρία σας συστήνω τις πολύ ωραίες εκδόσεις «Τοπίο» που διευθύνει και μας ταξιδεύει κι αυτός με τον τρόπο του στις ομορφιές της Ελλάδας.

Ήρθε η ώρα να πω και εγώ τα δικά μου και να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθαν στην παρουσίαση και βοήθησαν φυσικά να γίνει…
Με τη σειρά τώρα, πρέπει να ευχαριστήσω πρώτα τους συγγενείς μου, μέχρι και ο πατέρας μου Γιώργος ήταν μαζί μας καθώς έτυχε να βρίσκεται χθες στην Αθήνα και το χάρηκε κι αυτός καθώς και την αδερφή μου Μαρούλα, τον άντρα της Γιάννη που έχουν το νου τους τι κάνω γενικώς και ξέρουν τα κάνα δυο φαγητά που αρέσουν, κάποια ξαδέρφια μου, άλλοι συγχωριανοί μου και συμμαθητές καθώς και η κόρη μου Άρτεμη. Τους λέω πρώτους απ’ όλους γιατί ενώ με ξέρουν να γυρίζω τα βουνά της Ρούμελης και όπως όλοι οι Ρουμελιώτες κρατάνε κάποια απόσταση από τη θάλασσα, απορούν κάπως με το κόλλημά μου με την Αμοργό και τα νησιά των Κυκλάδων. Πιστεύω πως κατάλαβαν πια τι κάνω.

Η αίθουσα του βιβλιοπωλείου γεμάτη από φίλους και γνωστούς που ήρθαν στην παρουσίαση
Την ίδια απορία έχουν βέβαια και όλοι οι άλλοι φίλοι από την Ευρυτανία, την Καρδίτσα, τον Αχελώο, την Άρτα, το Γράμμο που πολλοί απ’ αυτούς ήρθαν χθες στην παρουσίαση, γιατί μέχρι σήμερα και αυτοί με ήξεραν να γυρίζω τους τόπους τους και να γράφω για τα βουνά, τα ποτάμια και τους ανθρώπους τους. Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν χθες γνώρισαν την Αμοργό και το σχόλιο που ακούστηκε σχεδόν απ’ όλους ήταν ότι μου αρέσει γιατί έχει ψηλά βουνά! Τους ευχαριστώ όλους και υπόσχομαι πως δεν θα λησμονήσω τους τόπους τους.

Ο Παντελής Δεσποτίδης και ο εγγονός του Αλέξανδρος παίζουν για το καλό ταξίδι του βιβλίου σκοπούς της Αμοργού…
Nα ευχαριστήσω τώρα τους φίλους μου στην Αθήνα, φίλους από τα παλιά χρόνια, με δοκιμασμένες σχέσεις πολλών ετών και δεκαετιών που με αγαπούν και τους αρέσει πολύ αυτό που κάνω σαν δουλειά πρώτα για να ζω αλλά και σαν χόμπυ όπως το βλέπουν ορισμένοι. Δεν έχει σημασία όμως, εγώ τους αγαπώ όπως και αν βλέπουν τα δικά μου πράγματα και τη στάση μου.

Το να παίζει ο Παντελής Δεσποτίδης στο ξεκίνημα των «Μικρών Πατρίδων» δεν είναι δα και λίγο πράγμα. Τον ευχαριστώ πολύ…
Στην παρουσίαση χθες όμως ήρθε και πολύς κόσμος που η «φιλία» μας άρχισε από τον δικτυακό κόσμο και κυρίως από το Facebook και στη συνέχεια προόδεψε σε καλές σχέσεις και στον πραγματικό κόσμο και η χθεσινή παρουσίαση ήταν μια ακόμη ευκαιρία να αποδείξουμε πως το Facebook δεν είναι μόνο ένα πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας αλλά και χρήσιμο για την προβολή ορισμένων καλών πραγμάτων που γίνονται ανάμεσά μας ή στην πόλη γενικώς. (Τούτο όμως είναι ένα ζήτημα που θα μου επιτρέψετε να επανέλθω απόψε – αύριο με ένα εκτενέστερο κείμενο και ορισμένες παρατηρήσεις).

Δυο φίλες από τα παλιά χρόνια που χάρηκα που τις είδα. Η Αναστασία Ανδρεαδάκη (δεξιά) η πρώτη βουλευτής των Οικολόγων το 1989 και η Μαρία Κουμή (αριστερά) η οποία με μύησε στον κόσμο των βιβλίων εκείνα τα χρόνια από το βιβλιοπωλείο «Χνάρι».
Τέλος να ευχαριστήσω και από τούτο το δικτυακό βήμα, όλους τους ανθρώπους που με συντρόφευσαν στα παλιότερα αλλά και στα πρόσφατα ταξίδια στην Αμοργό και με τον τρόπο τους με βοήθησαν τόσα χρόνια να οργανώσω εδώ κι εκεί βεβαίως το έργο μου, δείχνοντας κατανόηση, αγάπη και υπομονή. Κάποιοι ήταν εκεί χθες, κάποιοι δήλωσαν δικαιολογημένη απουσία και κάποιοι τώρα πλέουν σε άλλες θάλασσες. Τους ευχαριστώ πολύ όλους και στους τελευταίους ιδιαίτερα, εύχομαι πάντα καλά λιμάνια να πιάνουν στη ζωή τους και να απολαμβάνουν το δρόμο για την «Ιθάκη» τους ο καθένας.

Με την Μαρια Κουμή και την κόρη μου Άρτεμη.
Εννοείται βέβαια πως πρέπει να ευχαριστήσω πάλι τους αδελφούς Νίκο και Στέργιο Μπατσιούλα, το βιβλιοπωλείο των οποίων στάθηκε τόσο φιλόξενο για το βιβλίο και τον κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει την παρουσίαση καθώς και τον Ηλία Σωτηρόπουλο, 30 χρόνια φίλος αυτός και συνεργάτης που ανέλαβε την φωτογραφική κάλυψη και κατάφερε να κρατήσει λίγα στιγμιότυπα για να θυμόμαστε την χθεσινή εκδήλωση.

Με τον πατέρα μου, την αδερφή μου Μαρούλα και την κόρη μου Άρτεμη.
Βέβαια ήταν τεχνικά αδύνατο να μας προλάβει όλους αλλά πιστεύω πως πολλοί άλλοι φίλοι που είδα ότι κρατούσαν φωτογραφικές μηχανές και ήταν πολλοί, τράβηξαν άλλες σκηνές τις οποίες πολύ θα θέλαμε να τις δούμε και σε τούτην την οθόνη ή στη σχετική σελίδα που έκανα ειδικά για το βιβλίο τίτλο «ΚΕΝΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΗΤΑΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ» και την οποία μπορείτε να αναζητήστε και να γράψετε όποτε θέλετε και τις δικές σας εντυπώσεις, παρατηρήσεις και κριτικές για το βιβλίο.

Με τον πατέρα μου που δεν είναι και τόσο ευχαριστημένος για μια μικρή επέμβαση που του έκαναν οι γιατροί στο χείλη του και του χαλάει τη φωτογένεια.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στους φίλους από την Αμοργό που με βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του στη δημιουργία αυτού του βιβλίου αλλά επιφυλλάσομαι να τους δω έναν ένα τις επόμενες μέρες στην Αμοργό και να πιούμε εκεί τις ευχετήριες ρακές…

Όλοι οι συντελεστές της παρουσίασης (πλήν του Γιώργου Σταματόπουλου) για μια αναμνηστική φωτογραφία σε μια φωτογραφία με τους Αλέξανδρο και τον Παντελή Δεσποτίδη.
Με τον Αλέξανδρο και τον Παντελή Δεσποτίδη που ομόρφαιναν την βραδιά μας…
Όλοι οι συντελεστές της παρουσίασης (πλήν του Γιώργου Σταματόπουλου) για μια αναμνηστική φωτογραφία σε μια φωτογραφία με τους Αλέξανδρο και τον Παντελή Δεσποτίδη.
Με τον Βασίλη Καλαμαρά, λέμε κάτι δικό μας…
Με τους φίλους από την Ευρυτανία: Από αριστερά: Ηλίας Λιάσκος, Τάκης Ντάσιος, Ηλίας Μπουμπουρής, Άθως Δανέλης που έγινε Ευρυτάνας λόγω Κατσαντώνη και του μακαρίτη μπάρμπα Λάμπρου από τη βαρβαριάδα και ο Βασίλης Σιορόκος.

Υπογράφω το βιβλίο στον Τάκη Ντάσιο ο οποίος έχει οργώσει τα Άγραφα και έχει φτιάξει ένα εξαιρετικό λεύκωμα γι’ αυτόν τον τόπο.

Ο Άθως «γράφει» πάντα με τον Καραγκιόζη στο Θέατρο Σκιών κι εγώ υπογράφω το βιβλίο του…
Με τη Τζούλια Φουρτούνη, τον Δημήτρη Ταλιάνη (….) και τη Γιάννα Μεσσιάκα, αριστερά που εκπροσώπησε και τον φίλο Δημήτρη Παπαδιά που δεν ήρθε λόγω φόρτου εργασίας…
Με την Καίτη Σισκοπούλου, τον Τάκη Λάττα ο οποίος έκανε κι αυτός θαύματα με τη μηχανή μετά στο «Προδόρπιο» που πήγαμε να το γιορτάσουμε με σουβλάκια και την Όλγα Λάττα.

Με τους αδελφούς Νίκο και Στέργιο Μπατσιούλα, ψυχές κι οι δυο του βιβλιοπωλείου και φυσικά των Εκδόσεων «Ν. & Σ. Μπατσιούλας».


Με την Έφη Βαμβακά, την Αναστασία Ανδρεαδάκη φίλες από τα πρώτα χρόνια των Οικολόγων και τον Γιάννη Παπαθανασίου.

Ο Θύμιος Κάκος με τον πατέρα μου είχαν μια κουβέντα για τα βουνά και μπήκα στη μέση…

Με την Καίτη Σισκοπούλου, τον Τάκη Λάττα ο οποίος έκανε κι αυτός θαύματα με τη μηχανή μετά στο «Προδόρπιο» που πήγαμε να το γιορτάσουμε με σουβλάκια και την Όλγα Λάττα.

Με τον Βασίλη Καλαμαρά, την Ειρήνη Γιαννακοπούλου και τους αδελφούς Νίκο και Στέργιο Μπατσιούλα.

2 σχόλια:

  1. Πάντα επιτυχίες να έχεις Ηλία.
    Θα ήθελα πολύ να ήμουν και εγώ ανάμεσα σας χθές αλλά δυστυχώς η δουλειά μας είναι περίεργη σε θέματα ωραρίου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία εκδήλωση Ηλία και πολύ καλή η έκδοση "Κεντήματα..." αλλά ωραιότατος και ο χώρος της εκδήλωσης.Εύχομαι και σε άλλες εκδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή